תבשיל עדשים ירוקות – האהבה שמחממת את הנפש
האם אי פעם מצאתם את עצמכם באמצע יום גשום, עייפים וקפואים, וחושבים על המנה המושלמת שתשיב לכם את החיוך? כשהבטן מקרקרת והאוויר מתמלא ברוח קרה, מה יותר מענג מתבשיל חם ומנחם? תבשיל עדשים ירוקות הוא התשובה המושלמת! השילוב המדהים של עדשים ירוקות עם תבלינים ריחניים וירקות טריים יכניס אתכם לעולם המופלא של טעמים וניחוחות. תתכוננו להיכנס למסורת של טעמים, רגשות וחוויות אשר יחממו לכם את הלב!
זמן הכנת המתכון, רמת קושי ומספר מנות
- זמן הכנה: 20 דקות
- זמן בישול: 40 דקות
- רמת קושי: קל
- מספר מנות: 4-6
הרכיבים הדרושים
כעת, לפני שנצלול לעומק ההכנה, הגיע הזמן לבדוק אילו מרחבים טעמים נזדקק להם במטבח. תוסיפו דפים נוספים לכל רכיב, כי כל אחד מהם מותיר חותם מדהים:
- 1 כוס עדשים ירוקות, שטופות (כחצי ק"ג)
- 1 בצל גדול, קצוץ דק
- 2 גזרים בינוניים, קלופים וקצוצים
- 2 תפוחי אדמה בינוניים, קלופים וקצוצים
- 3 שיניים שום, קצוצות
- 1 כף שטוחה כמון
- 1/2 כפית כמון טחון
- 2 כפות שמן זית
- מלח ופלפל לטעם
- 5 כוסות מים או ציר ירקות
- 2-3 עלי דפנה (מומלץ)
- קמצוץ פפריקה חריפה (למעדיפים)
- 1 כוס פטרוזיליה קצוצה להגשה
- לימון – למי שאוהב את החמיצות
שלבי ההכנה
אל תחשבו שזה מסתכם רק בהנחת כל המרכיבים בסיר. הכנה של תבשיל כזה משמחה וממכרת, אז כדאי לשים לב לכל שלב:
- מניחים סיר גדול על כיריים ומחממים את שמן הזית על חום בינוני.
- מוסיפים את הבצל הקצוץ ומטגנים עד שהוא מתרכך ומשחים מעט.
- מוסיפים את השום הקצוץ ומערבבים למשך דקה, עד שהשום מתחיל לבעבע.
- מוסיפים את הגזר ותפו”א ומערבבים היטב למשך חמש דקות נוספות.
- כעת, מגיע הזמן להוסיף את העדשים יחד עם כל התבלינים – כמון, מלח, פלפל, פפריקה ועלי דפנה.
- יוצקים את המים או הציר לסיר ומביאים לרתיחה.
- מבשלים על חום נמוך במשך 40 דקות, עד שהעדשים רכות.
- אם הרוטב סמיך מדי, אפשר להוסיף מעט מים במהלך הבישול.
- לאחר הבישול, טועמים ומתקנים את התיבול אם צריך.
- בעזרת קופסה קלה, מפיקים את עלי הדפנה ומפזרים את הפטרוזיליה הקצוצה מעל.
- מומלץ לנצל את החמיצות של הלימון על מנת לשדרג את הטעמים!
עד כאן התהליכים הראשונים והחשובים. עכשיו, כמה המלצות לשדרוגים? אפשר להוסיף נגיעות של פירות יבשים לתבשיל או לידו – משמשים מיובשים או צימוקים מוסיפים מתיקות נהדרת!
תוספות ושדרוגים אפשריים
רוצים לשדרג את התבשיל? יש כל כך הרבה אפשרויות:
- לגרסה טבעונית – פשוט תבטלו את השימוש בשמן חובה ותשתמשו בשמן קוקוס!
- מתכון ללא גלוטן – עדשים הן בריאות ועמידות, לכן זו הזדמנות נהדרת ליהנות מהם ללא דאגות.
- אפשר לשדרג את המנה עם קוביות טופו מטוגנות או קציצות עדשים.
- מומלץ להגיש לצד אורז מתובל, לאור העסיסיות של התבשיל.
- כדי להוסיף מרקם וכייף – מגישים עם טחינה, או יוגורט טבעי לצד המנה.
- לגרסה חריפה, ניתן להוסיף כף סחוג לפני הבישול.
שאלות ותשובות
מה אפשר להוסיף אם אני רוצה שהמנה תהיה יותר עשירה בטעמים?
תוספות נהדרות יכולות להיות כוסברה קצוצה, דקולטולים של פפריקה מתוקה ושום קלוי, הם בהחלט יכולים להוסיף טעמים משגעים.
האם עדשים ירוקות דורשות זמן בישול אחר מאשר עדשים אחרות?
כן, עדשים ירוקות לרוב לוקחות יותר זמן בישול לעומת עדשים כתומות, אז חשוב להקפיד על זמני הבישול.
מה אם נשארו לי עדשים מהמנה האחרונה?
העדשים נשמרות באופן מעולה במקרר עד שלושה ימים, ובאגזרים מדהימים בכמה מנות שונות כמרק או סלטים רעננים.
האם אני יכול להכין את התבשיל מראש?
בהחלט! ניתן להכין את התבשיל מראש, הוא ימשיך להשתבח ככל שהוא נשמר.
איך אני יודע אם העדשים מבושלות בצורה נכונה?
העדשים אמורות להיות רכות אך לא מתפוררות. כשתרצו לבדוק, פשוט טעמו קצת מהן בזמן הבישול.
מה אפשר לשים אם אין לי עלי דפנה?
אפשר להוסיף קמצוץ של תיבול באחרים או טימין, הם חודרים טעמים מדהימים כמו הדפנה.
האם אני יכול להקפיא את התבשיל?
בהחלט! תבשיל עדשים קופא בצורה אגדית, אז פשוט שימו אותו במיכלים מתאימים והקפיאו!
מה אפשר להגיש לצד התבשיל?
מנה נהדרת ליד היא אורז פרסי, סלט ירקות רענן או לחם חם.
איך מתמודדים עם הטעמים המולכים של התבשיל?
כמו מזכירה דינמיקה חמה, הוספת מיץ לימון יכולה לשדרג את התבשיל ולהשיב לו חיות.
מה לעשות אם אני אוהב אוכל חריף?
כדאי לשדרג את המנה עם עוד פפריקה חריפה או סחוג, אתם תיהנו טעמים משגעים!
תלאות השף לא נגמרות כאן! תבשיל זה, הוא באמת תגלית של טעמים ובריאות, חובה לנסות כדי להבין עד כמה הוא מהדהד עם המשפחה, החברים והאנשים שאתם אוהבים. אל תשכחו לשתף את המתכון ברשתות החברתיות כדי שאחרים גם יהנו מהממתק הזה.