"`html
צלי כתף עם תפוחי אדמה בתנור – מתכון מדהים
לא כל יום יוצא לנו להתפנק עם מנה כמו צלי כתף, אבל כשזה קורה, מדובר בחוויה היכולה להיות הכי טעים שיש! תוכלו לדמיין את הבשר המושלם הזה, שמתמוסס בפה, ומלווה בשק המתוק של תפוחי האדמה? המומחיות שלנו מתפתחת עם הפיכת המתכון הזה לאגדי. לפני שאתם ניגשים למטבח, תנו לי לספר לכם סיפור קטן על צלי הכתף.
במהלך חורף קר, כשכולנו מחפשים משהו שיחמם אותנו, אני זוכר את ימי שישי אצל סבתא. היא הייתה מכינה את צלי הכתף הזה שנשאר בתודעה שלנו זמן רב. כל הבית היה מתמלא בניחוחות מדהימים, הביא לנו תחושה של חום ואהבה. זה מה שגורם לי להרגיש שכאשר אני מכין את המנה הזו, אני לא רק מכין אוכל, אלא אני מחבר שלל זיכרונות ותשוקות.
זמן הכנת המתכון, רמת קושי וכמה מנות זה מספיק?
- זמן הכנה: 20 דקות
- זמן בישול: 2.5 שעות
- רמת קושי: בינוני
- מנות: 6-8 מנות
הרכיבים הדרושים
המתכון הזה מחייב אותנו להוציא את מיטב החומרים, כדי שהמנה תהיה מושלמת ומדגימה את כל הטעמים שהטבע יכול להציע. נתחיל עם רכיבים פשוטים אך מהותיים, כי ההצלחה תחכה לנו בשילוב התשוקה עם הטעמים:
- 1.5 ק"ג כתף בשר בקר (הכי טוב שאפשר למצוא, כדי שלא תתאכזבו)
- 1.5 ק"ג תפוחי אדמה קלופים וחתוכים לקוביות קטנות (לא מזיק אם הם די גדולים)
- 2 בצלים גדולים קצוצים (כשאתם בוכים – זה פשוט אומר שאתם משקיעים)
- 4 כפות שמן זית (כדאי להשקיע בשמן טוב, אפשר גם לשדרג עם שמן זית בעת הצורך)
- 5 שיני שום קצוצות (כי אי אפשר שלא לשים לא מעט שום)
- 1 כוס ציר בקר (לא חייבים, אבל הוספה שלו עשויה לעשות את הצלי משגע)
- 4 גבעולי טימין טרי (אם לא אוהבים, אפשר להמיר באורגנו)
- מלח ופלפל לפי הטעם (ללבכם)
מרכיבים חלופיים
אף פעם לא רע לעדכן את המתכון ולשדרגו כך שיתאים לצרכים שלכם. לדוגמה, ניתן להכין את המתכון במתכונת טבעונית עם חלבון צמחי כתחליף לבשר, או להכין אותו ללא gluten, כאשר מה שאנחנו עושים הוא להחליף את תפוחי האדמה עם ירקות שורש אחרים כמו גזר או דלעת.
שלבי ההכנה
כמובן, דבר אחד הוא להכין את המנה ודבר שני הוא לדעת איך לשלב את כל הטעמים והמרכיבים בצורה טובה:
- מחממים את שמן הזית בסיר גדול על חום בינוני.
- מתבלים את נתחי הבשר במלח ופלפל, ומניחים אותם בסיר. מטגנים משני הצדדים עד שהבשר שחום ומעט קרנצ'י.
- מוסיפים את הבצל הקצוץ לסיר וממשיכים לטגן עד שהבצל מתרכך.
- מוסיפים את השום הקצוץ ומערבבים תוך חימום נוסף של כ-2 דקות.
- יוצרים חלל במרכז התערובת ומניחים את תפוחי האדמה הקלופים. מתבלים את התפוחים במעט מלח ופלפל ומערבבים את הכל יחד.
- מוסיפים את הציר של הבקר והטימין לסיר ומביאים לרתיחה.
- מעבירים את הסיר לתנור מחומם ל-160 מעלות צלזיוס למשך 2.5 שעות.
- במהלך הבישול, דואגים לבדוק אם יש צורך להוסיף נוזלים – הכנו שתהיה לכם כוס מים צמודה.
- כשהבשר מוכן, הוציאו מהתנור ותנו לו לנוח במשך 10 דקות לפני החיתוך.
תוספות ושדרוגים אפשריים
החיים הרבים שלנו יכולים להשתדרג עם כמה תוספות קטנות. אתם יכולים לשדרגו עם רוטב ברביקיו לקסם מתוק, או אפילו להכין רוטב חרדל וענה למנה.
לקינוח פירותי, תוכלו להוסיף ליד המנה סלט ירקות טרי או אפילו סלט כרוב – שילוב משגע שמקנה למנה קונטרה מרעננת!
שאלות ותשובות
מה אפשר לשים במקום בשר כתף?
תשובה היא המון אפשרויות. אפשר להשתמש בעוף בגרסה קלה יותר, במידה ואתם מעדיפים חלבון צמחי, כדאי לשקול את טמפו צדפות או סויה כמקורות חלופיים.
איך אפשר לשדרג את המנה?
כדי לשדרג את המנה אתם יכולים להוסיף עשבי תיבול שונים כמו רוזמרין או פטרוזיליה. לשחק עם התיבול ולהוסיף קמצוץ של פפריקה יכול להוסיף הרבה!
האם ניתן להכין את המנה מראש?
בהחלט! גם ככה הצלי משתבח בעבודה עם הזמן. אם תשאירו אותו לילה במקרר, הוא יהיה עוד יותר טעים, כמו שהאוכל מחבק אתכם.
מה ניתן לעשות עם שאריות?
אם יש שאריות, זה בדיוק הזמן להכין סנדוויץ' בו תוכלו לשים את הבשר יחד עם רוטב וסלט ירקות – מנה עוצמתית בביס אחד!
איך אפשר לדעת אם הבשר מוכן?
אתם יכולים לבדוק עם מזלג. אם הבשר מתפורר בקלות, אתם יודעים שהגעתם למטרה טהורה – נימוח בפה, ממש אגדי.
מה הטריק למרקים והצלי תמיד להצליח?
הכנה מוקדמת היא תמיד המפתח. בבישול, סבלנות משתלמת. התמלאו בתשוקה והצלי יגמול לכם על זה.
האם אפשר להקפיא את המנה?
כמובן! הצלי מאהבה בהחלט ניתן להקפאה. חבילה מוכנות באכילה אחרי יומיים אינה באה בחשבון – בבישול, יש טוב מכל עובר לשניים.
מה מקובל להגיש לצד המנה?
סלט ירקות קיץ עם הרבה ירקות כגון מלפפון, נבטוטים או רוטב סויה זה משגע. גם פירה תפוחי אדמה יכול להוות שילוב מעולה.
האם אפשר להכין את המתכון על כיריים?
בהחלט, אם רוצים. זה פחות כיף כי הוא לא יתמוסס במקרר אבל בסיר רגיל זה אפשרי בהחלט, פשוט מוסיפים מים בהתאם לנוזלים שיהיו בהמשך.
מתי כדאי לעשות את המנה?
צלי כתף זה אגב מעולה מסיבה גדולה! הדבר המשוגע הוא שבדרך כלל הוא מככב על השולחן בחגיגות משפחתיות, כפי שאמרתי – המהות היא בשיתוף.
מוזמנים לשתף את המתכון המדהים הזה עם החברים והמשפחה! זהו אוכל שמקשר אותנו כאנשים ומביא אותנו יחד, אז אל תהססו להפיץ את הבשורה!
"`